Lezing vrienden van het Heestershuis - Roxane van Iperen

maandag 23 september 2019

Op maandag 23 september zal Roxane van Iperen, de auteur van de bestseller ‘t Hooge Nest spreken in het Napoleonskerkje. ’t Hooge Nest vertelt het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in ’t Gooi en het daaropvolgende verraad. Wij willen u van harte uitnodigen bij deze lezing aanwezig te zijn.

In 2012 verhuist schrijfster Roxane van Iperen naar een villa in de bossen van Naarden. Tijdens een verbouwing ontdekt ze de verbijsterende geschiedenis van het huis: het blijkt een belangrijk onderduikadres te zijn geweest, van waaruit twee Joodse zussen – Janny en Lien Brilleslijper – daadwerkelijk actie ondernamen tegen de bezetter en dat pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. ’t Hooge Nest werd daardoor een symbool van verzet. Van Iperen beschrijft het waargebeurde verhaal van de twee zussen Brilleslijper en hun familieleden en zij doet dat zodanig dat de lezer zeer indringend verslag wordt gedaan van hoe de bezetter de Endlösung in Nederland implementeerde. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. ’t Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Roxane van Iperen (1976) is jurist en auteur. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Ze woont in ’t Hooge Nest.

De avond vangt aan op 23 september om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 in het Napoleonskerkje, Hoofdstraat 150, Schijndel. U kunt zich aanmelden via onze website: http://www.vriendenjanheesters.nl/aanmelden-voor-lezing (bij voorkeur).  Klik hier voor aanmelden

Ook kunt u zich bij het museum mondeling of telefonisch aanmelden (dinsdag tot en met zondag 13.00 – 17.00 uur: 073-54 922 76). Voor Vrienden is de lezing gratis. Niet-vrienden zijn van harte welkom, zij betalen € 7,00.

Bestuur van de Stichting Vrienden van Museum Jan Heestershuis.

Paul van den Acker, Anne-Marie Cornelissen, Jan Geerts, Yvonne van Abeelen

Stichting Vrienden van het Museum Jan Heestershuis is opgericht in 1996. De doelstelling van de Stichting is het bevorderen van museale activiteiten in Schijndel en dan met name in het Museum Jan Heestershuis. Om de kennis van de vrienden en daarmee ook het draagvlak van het museum te vergroten organiseert de stichting een aantal activiteiten, waaronder het geven van cursussen op het gebied van kunst en kunstgeschiedenis en van lezingen (3 á 4 per jaar) met gastsprekers die bijdragen aan de culturele ontwikkeling, kennis en interesse op het gebied van beeldende kunst en literatuur. Sinds 2002 biedt ons kerkje trouw onderdak aan de 'Vrienden'. Houd de website daarom in de gaten voor de precieze inhoud van iedere volgende lezing, die 4 maal per jaar plaatsvinden.